TITEL: HOE MOOI MIJN MOEDER STIERF
ONDERTITEL: Kris De Bruyne vertelt hoe hij zijn moeder hielp om haar euthanasiewens te verwezenlijken
PRODUCTIE: VEGAS LAS i.s.m. LannooCampus
DUUR: lezing (+/- 60’) + aansluitend vragenronde (30’)
BESCHIKBAAR: Vanaf 2016


Kris De Bruyne stond er alleen voor om zijn bijna 99-jarige moeder - Gabriella Van Broeck - op te vangen, praktisch en mentaal bij te staan, en haar te helpen om haar euthanasiewens te verwezenlijken, ook al omdat haar onmiddellijke artsenomgeving een té langdurige weerstand bood ten opzichte van haar wens, de wettelijke omkadering, en de procedures, ...

In deze lezing vertelt de singer-songwriter het nuchtere en ontroerende verhaal van een artiest en zijn bijzonder wilskrachtige moeder, en hoe zij elkaar gevonden hebben in het laatste anderhalf jaar van haar leven. Zij beleefden samen een intense periode van retro- en introspectie, vreugde en verdriet, hoop en wanhoop, maar vooral van vertrouwen, liefde en respect.

Kris leest fragmenten voor uit zijn boek Hoe Mooi mijn Moeder Stierf, en wisselt die af met het tonen en bespreken van Moeders favoriete schilderijen, en met het voordragen van haar lievelings-poëzie en literaire citaten.

Hoe mooi mijn moeder stierf is een aangrijpende getuigenis die aantoont dat euthanasie een waardige keuze kan zijn voor mensen die ondraaglijk lijden en mooi en waardig willen sterven.

Een verhelderende én troostende lezing voor alle kinderen van ouders en voor alle ouders van kinderen, voor zorgverleners en voor iedereen die graag mensen ziet...

---

Kris De Bruyne (20-03-1950) staat al meer dan 45 jaar op de planken. Hij zingt, componeert, schrijft, tekent en schildert.

Hij is geboren in Antwerpen als vijfde kind van zeven uit een geslacht van schippers, herenboeren, muzikanten, schrijvers, schilders en politici.

Op 14-jarige leeftijd koopt hij zijn eerste gitaar met het geld dat hij verdiend heeft aan de Antwerpse dokken. De rest is muzikale geschiedenis met hits als o.a. De Onverbiddellijke Zoener, ‘s Nachts als het donker is, Amsterdam, Waar ik voor Leef, Vilvoorde City ... en samenwerkingen met o.a. Toots Thielemans, Thé Lau/The Scene, Axelle Red, Raymond van het Groenewoud, Liesbeth List, Luc De Vos, Yasmine, Mauro Pawlowski, Stijn Meuris, ...

Einde 2013 verschijnt het boek Op weg naar een goede dood (Uitg. LannooCampus) waarin Kris getuigt over de mooie dood die zijn moeder stierf.

Het boek - in samenwerking met het LevensEinde informatieForum (LEIF) - wordt ingeleid door prof. Dr. Peter Paul De Deyn (LEIFarts, neuropsychiater en hoogleraar aan de Universiteiten Antwerpen & Groningen) en toegelicht door prof. Dr. Wim Distelmans (oncoloog, voorzitter LEIF, hoogleraar Palliatieve Geneeskunde en titularis van de leerstoel Waardig Levenseinde aan de VUB.

Officiële site Kris De Bruyne : www.krisdebruyne.be