TITEL: HEMMERECHTS O POSITIEF
ONDERTITEL: Kristien Hemmerechts over bloed en aanverwanten
PRODUCTIE: VEGAS LAS
DUUR: 90’ (lezing + vragenronde)


Ieder van ons is zoon of dochter van, en misschien ook broer of zus, vader of moeder. In hoeverre bepalen die bloedbanden wie we zijn? Knellen ze of bieden ze geborgenheid?
Op uitnodiging van de Vrije Universiteit Amsterdam verbleef Kristien Hemmerechts een maand op de afdeling hematologie van hun Medisch Centrum. Ze sprak met patiënten en hun familieleden, met artsen en verpleegkundigen. Ze stelde veel vragen en las moeilijke handboeken. Langzaam maar zeker daagde haar het inzicht dat het kolossale belang dat aan bloedverwantschap wordt gehecht eigenlijk op een misverstand is gebaseerd. Je bloed kan 'verwanter' zijn met dat van een ‘vreemdeling’ dan met dat van je eigen broer of zus. Ze vond het een bevrijdende gedachte, die ze graag met u wil verkennen. Bloed kruipt waar het niet gaan kan, zegt de volksmond, maar misschien heeft de volksmond zich al die jaren vergist. Hemmerechts houdt een pleidooi voor een ‘family light’ en vindt voor die visie onverwachte bijval uit wetenschappelijke hoek. Ze wisselt biologische inzichten af met fragmenten uit gedichten en romans. En ze toetst ze aan haar eigen ervaringen als dochter, moeder, stiefmoeder, oma en stiefoma.

Aanbevolen voor alle zonen en dochters, mama’s en papa’s, broers en zussen, oma’s en opa’s, stiefmama’s en stiefpapa’s, stiefoma’s en stiefopa's.

---

Kristien Hemmerechts (°1955) noteerde haar eerste teksten in een klein boekje in het Engels. Sindsdien zijn haar ambitie en zelfvertrouwen gestaag gegroeid, wat resulteerde in een indrukwekkende lijst publicaties met onder andere Taal zonder mij, Donderdagmiddag. Halfvier, De dood heeft mij een aanzoek gedaan en Gitte. Eind januari 2012 verscheen de roman Haar bloed. De research die Hemmerechts hiervoor deed, gaf haar ook de inspiratie voor deze lezing. Wanneer Kristien niet schrijft, doceert ze over het werk van andere schrijvers aan de Hogeschool Universiteit Brussel en aan de toneelschool van Antwerpen, waar ze ook woont. Met één van haar kleinkinderen heeft ze een bloedband, met de andere drie niet. Dat deert hen noch haar.




De lezing ‘HEMMERECHTS O POSITIEF’ is ook beschikbaar voor de 3de graad middelbaar onderwijs.